Hur fungerar egentligen en budgivning? Vi på HusmanHagberg hanterar flera budgivningar varje dag och vet därför precis vad du ska tänka på. Därför har vi sammanställt 10 saker att tänka på vid budgivningar.
Fastighetsmäklarens roll är sammanfattningsvis att vara en opartisk länk mellan säljaren och köparen. Han eller hon får därför inte vara ombud för någon av parterna utan ska hjälpa båda.
I praktiken sker budgivningen oftast enligt två olika modeller.
Det är säljaren som i samråd med mäklaren beslutar om det ska vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den.
Fastighetsmäklaren informerar spekulanterna om hur en eventuell budgivning kommer att gå till. Således har alla rätt att få veta vilka förutsättningar som gäller och att få sakliga och korrekta uppgifter. Om säljaren har ställt upp vissa villkor för försäljningen ska fastighetsmäklaren informera spekulanterna om det.
Säljaren behöver inte sälja till den som lämnar det högsta budet. Den är inte heller judiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen.
Det gäller även om denne har tagit hjälp av en fastighetsmäklare. Säljaren är inte juridiskt bunden av ett löfte att sälja, inte ens om det är skriftligt, och kan när som helst ångra sig innan köpekontrakt skrivits.
Fastighetsmäklaren kan inte ge några löften till någon om att få köpa utan ska göra klart för spekulanterna att det är säljaren som bestämmer. Däremot får fastighetsmäklaren ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter.
Fastighetsmäklaren måste ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren, även om buden inte lämnas på det sätt som bestämts, framtill att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledningen ska väljas bort. Det kan inte fastighetsmäklaren göra.
Eftersom det är säljaren som helt bestämmer över budgivningen, har en spekulant ingen ovillkorlig rätt att få bjuda över ett lämnat bud, men oftast ligger det i säljarens intresse att fastighetsmäklaren låter spekulanterna höja sina bud.
En spekulant har inte rätt att få information annat än att den får/inte får köpa.
Kontakta någon av våra duktiga mäklare direkt så hjälper vi dig vidare i processen. Här kan du hitta ditt lokala kontor.
JULIA FUENTES | 5 AUGUSTI, 2024
Dela: