Funderar du på att köpa bostad i Spanien? Att leva i Spanien är fantastiskt och vi hjälper dig gärna att hitta din drömbostad här. Självklart leder vi dig också genom hela processen.
Här kommer en kort guide över vad du ska tänka på.
Inför att du ska köpa bostad i Spanien, bör du se till att du har finansieringen klar innan du åker ner på visningar. Det underlättar köpprocessen och gör att du kan slå till på ditt drömboende snabbare.
I Spanien är det ovanligt med budgivningar, och utgångspriset är det pris som säljaren accepterar. Efter förhandling kan priset även landa på lägre än det utsatta.
Utöver köpeskillingen bör du räkna med ca 10-14% i övriga kostnader. Dessa är:
Om du köper en nyproduktion, tillkommer en mervärdesskatt på 10% av köpeskillingen och en stämpelskatt på upp till 2%. Om du köper en begagnad bostad, tillkommer en överföringsskatt på 8-10% beroende på region och köpeskillingen. Här finns ingen stämpelskatt.
När en köpare och säljare utväxlar köpekontrakt, finns alltid en notarie närvarande. Notariens arvode står köparen för, och den varierar beroende på omfattning och köpeskilling.
Du som ny ägare ska registreras i Fastighetsregistret och den kostnaden ligger vanligtvis på ca 0,5% av köpeskillingen.
Vid tillträdet tillkommer vissa anslutningsavgifter och/eller avgifter för abonnemangsbyte av elektricitet, eventuell gas samt vatten och avlopp.
I Spanien betalar du varje år en kommunal fastighetsskatt där skattesatsen ligger på 0,4-1,1% beroende på kommun, samt en statlig sådan som ligger på 0,25-0,5%. I Sverige betalar du ingen fastighetsskatt på din bostad i Spanien.
Du som köpare har undersökningsplikt och ska därför undersöka bostaden innan du skriver på kontraktet. I Spanien säljs bostäder nämligen i ”befintligt skick”. Det kan vara bra att ta hjälp av experter för detta, och där har vi ett stort nätverk.
Om du köper en begagnad bostad, betalar du en handpenning som normalt ligger på 10% av köpesumman. Om du i stället köper en nyproduktion, betalar du en reservationsavgift på ca 3000-6000 €. Den slutliga betalningen brukar oftast ske i samband med tillträdet.
När du och säljaren kommit överens, skriver ni ett köpekontrakt som reglerar bland annat pris och tillträdesdatum. I samband med det betalar du handpenningen eller reservationsavgiften.
Du behöver ett spanskt skatteidentifikationsnummer (NIE-nummer) för att kunna öppna ett bankkonto, skriva på lagfarten och äga en bostad i Spanien. Detta kan du ansöka om hos spanska ambassaden, spanska polisen eller konsulatet i Sverige. Du kan även ge fullmakt till ett ombud att göra ansökan åt dig.
En notarie är en jurist med ansvar för att kontrollera både säljarens och köparens identitet. Notarien informerar även om det finns några skulder kopplade till bostaden, ser till att betalningen är korrekt enligt lag och att säljaren mottagit den innan avtalet tecknas. Notarien tar även fram köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.
Lagfarten registreras i landregistret och tar ungefär två till tre månader. När den är implementerad och alla skatter och avgifter har betalats, får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.
Det är vanligt med omgående tillträde i Spanien, men vi vet att de flesta köpare behöver en viss tid till att förbereda. Exempelvis kan det ta någon månad innan NIE-numret och annat är klart. På tillträdesdagen får du nycklar och kan därmed flytta in i din nya bostad.
Låter det krångligt? Det behöver det inte vara. Våra mäklare på HusmanHagberg i Spanien är experter och hjälper dig smidigt genom hela köpprocessen. Kontakta oss så berättar vi mer.
Vill du veta hur man köper en bostad i Spanien? Här kan du läsa mer om köpprocessen.
BRAINFOREST | 15 FEBRUARI, 2023
Dela: